Borgermøde med Politíkerne

Til borgerne i Ommel og omegn

Ommel Samvirke har taget hul på optakten til efterårets kommunalvalg og har inviteret en repræsentant fra de partier, der stiller op.

Ommel Beboerhus d. 12. juni 2017 kl. 19.00.

Ommel Samvirke ønsker en dialog om temaerne ”borgerstyret budgettering” og ”nye transportløsninger” med politikerne på Ærø.

Som oplæg til aftenens drøftelse er der vedhæftet et oplæg, som beskriver nogle af de ideer som fællesbestyrelsen har drøftet.

Mødeleder: John Petersen.

Mødet struktureres så der gives plads til alle repræsentanter indledningsvis kan præsentere sine synspunkter.

Vi håber på en spændende aften, hvor alle går beriget hjem. Der kan købes øl og vand.

På Ommel Samvirkes vegne

med venlig hilsen

John Petersen

Oplæg til dialog med repr. fra de politiske partier på Ærø.

Ommel Samvirke blev stiftet i 2016. Det engagement, der har skabt Ommel Samvirke handler om mere end at løse en opgave. Engagementet udspringer af et ønske om at være med til at forme og forandre det lokalsamfund vi lever i.

Når vi nu ønsker en dialog med politikerne i Ærø kommune, udspringer det af det faktum at alle kommuner ønsker aktive borgere og nærmiljøer som involverer sig i udvikling af lokalområder - det er jo nemlig sammen vi skaber det bedste sted at bo.

Vi har valgt to temaer:

  • Borgerstyret budgettering
  • Fleksibel transport til og fra Ommel

Borgerstyret budgettering

Borgerstyret budgettering er en metode, der fremmer det lokale engagement og styrker fællesskabet i lokalområdet.

Det skal ikke misforstås som en måde at høste kommunale skattekroner til vores lokalområde.

Vi ønsker en reel drøftelse af hvorledes der kan skabes et endnu bedre liv i Ommel med de gode frivillige ressourcer der er til stede. For at skabe gode og bæredygtige projekter er det ikke alene tilskud der er afgørende, men et godt og tillidsfyldt samarbejde mellem lokale frivillige og politikere.

Ommel Samvirke er i sin spæde start og allerede nu kan vi se at der er god synergi i at udvikle samarbejdet mellem foreningerne og de subkulturer (positivt ment), der er i lokalområdet.

Borgerbudgetter, som nogle kalder for ”direkte demokrati – modellen”, handler grundlæggende om, at borgerne stemmer om, hvilke borgerskabte projekter, der skal have penge. Borgerne skaber med andre ord selv projekterne – og de bestemmer selv, hvilke af dem, der skal have penge og de gennemfører selv projekterne.

I Faaborg-Midtfyn Kommune betragtes borgerbudgettet som et eksperiment, der skal vise vej til at finde den bedste model for, hvordan kommunen og borgere kan være sammen om udviklingen.

I Odense kommune er metoden afprøvet i Dalum, Bolbro og Skibhus, hvor borgerne opstillede en masse gode ideer, som de efterfølgende demokratisk stemte om.

På baggrund af forskellige forsøg med borgerstyret budgettering i udvalgte lokalområder i Odense har Center for Civilsamfund udarbejdet en vejledning og guide til forløbet. På den måde bliver det lettere for lokalområderne at komme i gang med borgerstyret budgetting.

Som inspiration kan der henvises til dette link: http://denoffentlige.dk/node/53757

Fleksibel transport til og fra Ommel.

Der er nu busforbindelse til Ommel, som prøves af. Umiddelbart virker løsningen ufleksibel og dyr.

Løsningen er ingenlunde enkel, da behovene ikke er ensartet – og derfor er det nødvendig med en fleksibel løsning.

Den ideelle løsning kender vi ikke i dag, men det er vigtigt at finder rammerne for hvorledes denne udfordring løses. Måske skal vi finde løsninger som ikke omfatter en bus, når der er ganske få passagerer der skal transporteres ad gangen?

Temaer til drøftelse.

Vi har følgende temaer, som kunne være interessante at få uddybet:

  • Hvordan kan vi styrke sammenhængskraften i lokalområdet?
  • Hvordan kan beboerhuset være omdrejningspunkt for det lokale demokrati og omdannes til en slags forsamlingshus med nye funktioner?
  • Kan vi finde transportløsninger som er økonomisk fornuftige og passer ind i behovet for indbyggerne i Ommel?
  • Hvad skal der til for at Kommunalbestyrelsen har tillid til at delegere kompetence til lokalområderne og hvordan fastholder vi dialogen med kommunalbestyrelsen?

Ommel Samvirke mener at dette initiativ kan være med til at understøtte nye arbejdspladser og øget bosætning - men vi skal have nogle redskaber og ressourcer for at løfte dette vigtige strategiske område for øen – og vi vil gerne være eksperimentarium og forsøgsområde på Ærø.



Pinsemarked i Ommel

Skal du med på kortet til pinse?.

Du sætter lopper eller andet ud ved din egen husstand.

Hvis du vil have din adresse med på kortet s&a...

Aktiviteter

Kære alle.

Om søndagen bliver krolfbanen sat op til kl. 10.

I lige uge er der turnering fra kl. 10-12, så er man ikke tilmeldt til det...