Julehilsen fra Ommel Samvirke

Kære alle

Endnu et år er ved at gå på hæld. Måske det mest mærkelige i mands minde. Coronaen har på alle måder grebet ind i vores liv, selvom vi i forhold til andre landsdele er sluppet med kun få smittede.

Siden foråret har foreningsaktiviteterne enten kørt på lavt blus eller været helt nedlukkede.

Sådan har det også været i Ommel Samvirke og foreningerne, der står bag Samvirket:

  • Strandbyens Bådelaug
  • Ommel Boldklub
  • Ommel og omegns beboerforening
  • Kleven Bådelaug

Flagforeningen, Jagtforeningen og Hundeklubben er også med bag den fælles hjemmeside.

Inden nedlukningen af Danmark i marts var der heldigvis både Torskespisning og Masker i Beboerhuset, samt generalforsamlinger i Kleven Bådelaug og Ommel Boldklub.

Efter nedlukningen aflyste Flagforeningen både generalforsamlingen grundlovsdag og St. Hansbålet. Havjakkerne skulle også være kommet.

Vejret og fremmødet var med begge bådelaugs pålidelighedssejladser, der kunne gennemføres.

I efteråret lykkedes det at afvikle de udskudte generalforsamlinger i Beboerforeningen og i Strandbyens bådelaug.

Det lykkedes også for Beboerforeningen at gennemføre en cykeltur tur retur til Uhrehoved og for Ommel Samvirke at have en brunch for ”Nye og gamle Ommellitter”

Affaldsindsamlingen var også udskudt til september med stor opbakning og meget lidt skrald. Vi kan glæde os over en ren landsby og forholdsvis rene strande og havne.

Ommel Samvirke har været aktive om:

  • Afværge et forslag om at slukke for dele af gadebelysningen, f.eks. i og omkring Ommel.
  • Vejafmærkning i byen
  • Trafikal tryghed, som bliver en af mærkesagerne i 2021

Kommunale budgetforlig

Det kommunale budgetforlig gav igen i år midler til Ommel

  • Ommel Boldklub fik 49.000,- kr. til vedligeholdelse af klubhuset
  • Kleven Bådelaug fik 100.000,- kr. som underskudsgaranti for renoveringen af Jollehavnen og 260.000,- kr. til anløbsbro ved Molehovet: Nokken

Støtte til Beboerhusets udviklingsplaner

  • Norlys Vækstpulje har givet 250.000 kr. til projektet.
  • RealDanias Underværker har givet 200.000,- kr. til det fortsatte arbejde. Vi har klippet fra deres hjemmeside:

Den gode idé

  • Ommel Beboerhus har i generationer været det centrale samlingssted for beboerne på det østlige Ærø og er i dag ved at vokse ud af de nuværende rammer.

    Ærøs særlige madkultur er omdrejningspunktet for en stor del af vores arrangementer, og det er vores ambition med Ærø Madkulturhus at skabe et gastronomisk fyrtårn, der sætter Ærø og den ærøske madkultur på det kulinariske landkort. Vi vil udvide selve beboerhuset til at kunne rumme madkulturelle events og have et fleksibelt og professionelt køkken.

    Projektet retter sig mod de lokale borgere og virksomheder og ikke mindst turister.

 Projektets fysiske rammer

  • Projektets rammer er det nuværende Ommel Beboerhus. Dette hus er i dag både nedslidt og for småt til de aktiviteter, der foregår. Festsalen er for lille, og samtidig er toiletforholdene langt fra tilstrækkelige. Køkkenet trænger også til en opgradering.

    Beboerhuset er opført som missionshus i 1889. Vi ønsker at bevare husets charme og stil, og vi vil hertil opføre en tilbygning på bagsiden af huset, så vores ønsker og behov imødekommes.

    Beboerforeningen har opkøbt tre byggegrunde bag beboerhuset, så der nu er plads til en udvidelse af beboerhuset samt anlæggelsen af madkulturhaven Æblehaven.

Det omfatter projektet

  • Midlerne skal bruges til at få projektet endeligt udviklet og tegnet helt færdigt.

    Vores største ønsker til husets renovering og udvidelse er:
    1) Større og fleksibel festsal
    2) Professionelt og fleksibelt køkken, der kan bruges til events
    3) Nyt og handicapvenligt toilet
    4) Et foreningslokale til møder og aktiviteter
    5) Et ungdomslokale til socialt samvær og aktivitet

    Samtidig anlægges der i haven en åben scene inkl. opbevaringsrum, bålsteder, bålhytte, pizzaovn, åben plads samt langt bedre parkeringsforhold, så gæster ikke skal parkere ude på vejen.

 Organisering af projektet og involvering af frivillige

  • Bag projektet står Ommel og Omegns Beboerforening, som ejer de fysiske rammer. Her har man i løbet af de sidste år arbejdet grundigt med projektet, hvor der bl.a. har været holdt borgermøder, og man har løbende orienteret og involveret beboerne i Ommel og omegn.

    Der er endvidere nedsat en styregruppe, som skal tage sig af alle de madkulturelle aktiviteter fremover. Denne gruppe er sammensat af engagerede borgere, som på den ene eller anden led har erfaring fra andre steder med afvikling af events, fællesspisninger eller arbejder inden for det kulinariske felt.

Relationen til lokalsamfundet

  • Vi har indgået samarbejde med Fødevarenetværk Ærø og en række lokale fødevareproducenter, hotellet og busselskabet, så vi sammen kan skabe forskellige pakkerejser til Ærø i madkulturens tegn.

    Derudover har de lokale borgere via Ommel Samvirke været inddraget, og der har ligeledes været holdt borgermøder om projektet. Mange i lokalområdet er frivillige i en eller anden grad i vores projekt. Derudover bakker Ærø Kommune op om projektet og har støttet det økonomisk.

Ommel Samvirke fik også støtte fra Ærø Kommunes aktivitetspulje til at udgive en nye folder om Ommel. Den er næsten klar og går i trykken i starten af det ny år. Tak til Hans Nielsen, der er forfatter og layouter.

Og endelig skal det nævnes, at Ommel Samvirke har fået status som Lokalråd, der indebærer et årligt tilskud på 10.000,- kr.

Nytårskuren er aflyst, så vi nøjes med her, at ønske alle en god jul og et godt nytår.

På Ommel Samvirkes vegne

Med hilsen fra

John Petersen

 



Strandbyen Havn 50 år

Medlemmer og venner af Strandbyen Havn inviteres til foreningens 50 års jubilæum på lørdag d. 27. april fra kl 13 -16

Der serveres p&osl...

Ommel er blevet udvalgt til sundhedslandsby

Kære alle.

Ommel er blevet udvalgt til sundhedslandsby. Efter sommerferien indkalder vi til et borgermøde hvor alle gode ideer kan medbringes.

...